Αλέξης Ζορμπάς

ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤZΑΚΗ , ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ ( Απόσπασμα)

Απόσπασμα από τον Ζορμπά [σχολ.εγχειρ. Β΄Λυκείου ]

xasi-fexi1

Copyright_symbol_9smallphoto: Christina Karantoni

http://

parasitikos1

Copyright_symbol_9small

Photo: Christina Karantoni

Εν παραλλήλω:

1. EricEmmanuel Schmitt, Ξενοδοχείο των δύο κόσμων, Μετάφραση Κ.Ασημακόπουλος –Θ.Φραγκογιάννη

Απόσπασμα

ΙΟΥΛΙΟΣ

Δεν ξέρω, ο Θεός, ο Διάολος, η μοίρα. Δεν υπάρχει ένα μεγάλο βιβλίο του Πεπρωμένου; Τι γράφει εκεί; Ή έστω οι φάκελοί σας τι περιέχουν;

ΓΙΑΤΡΟΣ  S…

Μόνο μερικές πληροφορίες. Για τη ζωή σας, την υγεία σας, το ιστορικό σας. Όχι όμως και για τις επιλογές σας. ( Ξαφνικά γίνεται πιο ακριβής) Έρχεστε στον κόσμο κουβαλώντας όλα τα κληρονομικά μιας οικογένειας, ενός τόπου, είστε δεμένοι μ΄ένα χωριό, μια χώρα, μια γλώσσα, μια εποχή, όλα αυτά σας χαρακτηρίζουν, σας ξεχωρίζουν, σας κάνουν να διαφέρετε, Όμως ουσιαστικά ένα μόνο σας κάνει  να είστε όλοι σας μοναδικοί: ότι είστε ελεύθεροι. Ελεύθεροι , το καταλαβαίνετε αυτό; Ελεύθεροι για κάθε επιλογή. Να παραμελήσετε το σώμα σας, να το καταστρέψετε τρυπώντας τις φλέβες σας, να μην απελευθερωθείτε ποτέ από έναν απελπισμένο έρωτα, να μείνετε για πάντα προσκολλημένοι στο παρελθόν σας. Ελεύθεροι να πάρετε τις λάθος αποφάσεις. Να αποτύχετε στη ζωή σας ή να επισπεύσετε το θάνατό σας. Ελεύθεροι για όλα. Πιστέψτε με, δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο Βιβλίο του Πεπρωμένου. Μόνο κάποιες ενδείξεις υπάρχουν. Κι αυτές μπορεί να τις ανατρέψει η ελευθερία του κάθε ατόμου.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Τι είναι αυτά που μου λέτε! Είχε η Λώρα ποτέ την παραμικρή ελευθερία επιλογής! Ο οργανισμός της ήταν πολύ αδύνατος από τη μέρα που γεννήθηκε.

ΓΙΑΤΡΟΣ S…

Κι όμως ήταν πάντα δυνατή ως χαρακτήρας. Θα περίμενε κανείς να δεχτεί υποταγμένα την αρρώστια της, να πέσει σε μελαγχολία και πολύ γρήγορα να οδηγηθεί στο θάνατο. Αυτή ‘όμως επέλεξε να αγαπήσει τη ζωή έτσι όπως της δόθηκε, να είναι χαρούμενη, αξιολάτρευτη, ερωτευμένη με όλα. Από τη μέρα που γεννήθηκε η μοίρα της όρισε να είναι στο σκοτάδι, αυτή όμως επέλεξε το φως. Όποιος έχει συναντήσει τη Λώρα, την θυμάται σαν κάτι φωτεινό, σαν τον ήλιο.

2. Θεοφάνης Ιωάννου, Μικαέλ, εκδ. Ίνδικτος, 2003

σελίδες 82-84

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s